Stage in Manila: ‘Omlaag tot aan Smoky Mountain’


Zelf als kind gevlucht voor het regime in Afghanistan, wilde CMV-student Thirjeet Gurwara (26) een stage buiten zijn comfort zone. Hij wilde zien hoe mensen in extreme armoede Omlaag-tot-aan-Smoky-Mountain-1overleven en drong door tot één van de allerarmste sloppenwijken ter wereld. Hij wist dat hij zou breken. De vraag was alleen: wanneer?

tekst: René Rector

Het verhaal van Thirjeet liet zich niet in achthonderd woorden vertellen. Het werden er daarom wat meer. Het verhaalt van zijn motivatie om af te reizen naar een plek waar je niet wilt zijn, de manier waarop mensen er een bestaan opbouwen en hoe ze toch ook de vreugde in hun leven vinden. Sterker nog: eigenlijk vinden de kinderen die leven op de vuilnisbelt Smoky Mountain hun leven best normaal.

Omlaag-tot-aan-Smoky-Mountain-3Het is normaal om geen stromend water te hebben. Geen douche. Weinig eten. Dan, na ongeveer een week het leven filmen van de mensen daar, is Thirjeet er getuige van hoe tussen de vuilnis een overleden kip gevonden wordt. ‘Die verbranden ze niet. Het is slachtafval, maar zij maakten er soep van.’

Nog terwijl de camera draait, als een kille registratie van wat er gebeurt, komen achter de camera de tranen… Bovenal vertelt dit multimediale verslag in vier delen over de manier waarop ervaringen in je studententijd bepalend zijn voor de jaren daarna.

Dit verhaal verscheen op de website van:

Link magazine van de Haagse Hogeschool