‘Angst is wél een goede raadgever’

Technologische ontwikkelingen starten vaak met hooggespannen verwachtingen en dito beloften. In de kosten-batenanalyse wordt helemaal niet meegenomen dat mensen emoties kennen bij technologische ontwikkelingen. De ontwikkelaars kunnen erg enthousiast en gedreven zijn, de gewone man, of andere deskundigen, zien soms beren op de weg. Dat is verkeerd, vind techniekfilosofe professor Sabine Roeser. Zij bestudeert hoe we technologie kunnen ontwikkelen met oog voor emoties.

tekst: René Rector, Sciencestories.nl

Wat Roeser betreft is de dialoog die soms gevoerd wordt over technologie geen zuivere dialoog. Neem bijvoorbeeld de bouw van kerncentrales: er heeft zich een aantal ernstige ongelukken voorgedaan met deze manier van energie opwekken. Daarvóór leken kerncentrales een goede oplossing om een herhaling van de oliecrisis te voorkomen. Maar je wilt gewoon niet naast zo’n centrale wonen als het misgaat.

 

Risico-analyse

Roeser ontrafelt in haar interview de onzinnigheid van risicoberekeningen in traditionele risico-analyse en doet een voorstel voor hoe je de introductie van nieuwe technologie beter kunt aanpakken.

Dit verhaal verscheen in:

eos maandblad over wetenschap