Kennislink regeneratieve geneeskunde Nirm cover NL

Help het lichaam zichzelf te herstellen – NIRM

Bij Nemo Kennislink verschenen: “Help het lichaam zichzelf te herstellen” van onderzoeksconsortium NIRM. Voor deze uitgave over regeneratieve geneeskunde deed ik de hoofd/eindredactie en schreef ik mee.

redactie René Rector, Sciencestories.nl

Kennislink regeneratieve geneeskunde Nirm Spread Als tissue engineering en stamcelonderzoek elkaar ontmoeten
Spread “Als tissue engineering en stamcelonderzoek elkaar ontmoeten”

Het Netherlands Institute of Regenerative Medicine (NIRM) combineert tissue engineering met stamcelonderzoek. Bij tissue engineering gaat het om hele organen of weefselstructuren buiten het lichaam bouwen, en met behulp van dat bouwsel het lichaam helpen zichzelf te herstellen. Maar tissue engineering is nog niet zo makkelijk. Want hoe zorg je dat precies het goede weefsel gaat groeien?

Kennislink regeneratieve geneeskunde Nirm Spread Een duwtje in de richting van bot of kraakbeen
Spread “Een duwtje in de richting van bot of kraakbeen”

De uitgave behandelt in 44 pagina’s uiteenlopende onderwerpen. De tissue engineers houden zich bijvoorbeeld bezig met het opkweken van kraakbeen (groeit en herstelt van nature bijna niet), hartkleppen (erg lastig, omdat ze zo intensief gebruikt worden) en bot.

Regeneratieve geneeskunde

Het idee bij regeneratieve geneeskunde is dat stamcellen uit het lichaam worden weggenomen, buiten het lichaam worden opgekweekt en dan weer ingespoten worden. Op die manier kunnen ze functies oppakken die in het lichaam verloren zijn gegaan.

Op dat basisprincipe zijn veel variaties mogelijk. In Groningen trachten onderzoekers de stamcellen van speekselklieren op te kweken. Wanneer voor de bestrijding van een tumor in het hoofd-halsgebied namelijk een behandeling met bestraling nodig is, raken de speekselklieren soms defect. Gevolg: de patiënt maakt geen speeksel meer aan. En dat is meer dan alleen maar een beetje vervelend.

Kennislink regeneratieve geneeskunde Nirm Spread Hart geeft nog niet alle geheimen prijs
Spread “Hart geeft nog niet alle geheimen prijs”

Het hart is nog niet buiten het lichaam op te kweken, vooral omdat de cellen niet goed terug te plaatsen zijn. Toch hebben NIRM-onderzoekers een mijlpaal bereikt: een miniatuurhartje dat klopt in een petri schaaltje. Patiënten hebben baat bij dit soort ontwikkelingen. Op deze miniatuurhartjes kun je het effect van medicijnen op zo’n patiënt testen voordat je het toedient. De beeldbewerkingen (het opengewerkte en Kennislink regeneratieve geneeskunde Nirm cover ENdichtgenaaide hart) werden uitstekend uitgevoerd door René den Engelsman.

Behalve de hoofd/eindredactie nam ik voor deze uitgave de introducerende verhalen voor mijn rekening. De andere teksten werden geschreven door Elles Lalieu en Rineke Voogt. Het boek werd in opdracht van Topsector Life Sciences & Health in twee talen geproduceerd door:Nemo Kennislink

 

Lees de Nederlandse uitgave: