Het ga je goed, lieve Evelien

Dierenarts Jaap de Boer hield een aangrijpend dagboek bij, toen hij als ‘Coördinator Team 9 levende ruimingen’ bij de vee-ruimingen ter bezwering van de mond- en klauwzeercrisis in 2001 bij de RVV aan het werk ging. Ik redigeerde, herschreef deels, steeds in goed overleg met Jaap. Het resultaat is een prachtig boek, uitgegeven door Strengholt, waarin Jaap distantie en emotie met elkaar vervlecht.

redactie: René Rector, Sciencestories.nl

Van de achterflap:

De Mond- en Klauwzeer-crisis heeft de gemoederen in Nederland maandenlang beziggehouden. In ieders geheugen staan ongetwijfeld de beelden gegrift van dode dieren, bungelend in de bek van een grijper. De emoties liepen hoog op en kwamen soms tot uitbarsting, zoals bijvoorbeeld gebeurde in Kootwijkerbroek waar de Mobiele Eenheid moest worden ingezet. Het ruimten van de dieren ging door, ondanks protesten uit het hele land tegen het non-vaccinatiebeleid.

Jaap de Boer is dierenarts in de Achterhoek en maakte het allemaal van zeer dichtbij mee. In de eerste weken van de crisis bezocht hij boeren om hun dieren in te enten; na een aantal weken ging hij als coördinator van de RVV met een compleet team op weg om stallen te ruimen en gezonde dieren te euthanaseren.

Zijn bevindingen tekende hij op in een dagboek om de aangrijpende emoties van zich af te schrijven en om de vreselijke gebeurtenissen vast te leggen voor later.

In Het ga je goed, lieve Evelien is te lezen hoe de emoties tijdens de MKZ-crisis soms niet meer in goede banen te leiden waren en wordt duidelijk dat de destructie van gezonde dieren maatschappelijk niet te verantwoorden is.

Het ga je goed, lieve Evelien werd uitgegeven door:
Strengholt United Media