Kennislink hersenziekten NeuroBasic cover NL

De volgende generatie medicijnen voor hersenziekten – NeuroBasic

Bij Nemo Kennislink verschenen: “De volgende generatie medicijnen voor hersenziekten” van het onderzoeksconsortium NeuroBasic PharmaPhenomics. Voor deze uitgave – de tweede in een reeks van zes – deed ik de hoofd/eindredactie.

redactie René Rector  / Sciencestories.nl

Kennislink hersenziekten Neurobasic Spread NeuroBasic in vogelvlucht
Spread “NeuroBasic in vogelvlucht”

Hersenziekten scoren in de overlijdensstatistieken ver onder kanker en hart- en vaatziekten. Daardoor wordt de impact van aandoeningen aan de hersenen nogal eens onderschat. De invloed op kwaliteit van leven, de behandelkosten en het ziekteverzuim als gevolg van ziektes als depressie, epilepsie, autisme en schizofrenie is immens.

Kennislink hersenziekten NeuroBasic Spread Schizofrenie behandelen begint bij begrip
Spread “Schizofrenie behandelen begint bij begrip”

NeuroBasic

Behalve een onderschatte impact hebben die hersenziektes nog iets gemeen: er bestaat geen medicijn tegen. Maar dat gaat veranderen, als het aan het NeuroBasic consortium ligt. Het consortium ontwierp een methode waardoor je adequaat en gericht een stof kunt ontwikkelen die epileptische aanvallen onderdrukt of schizofrenie bestrijdt.

Kennislink hersenziekten NeuroBasic Spread Ingenieuze apparatuur maakt hersenonderzoek makkelijker
Spread “Ingenieuze apparatuur maakt hersenonderzoek makkelijker”

Hersenziekten

Het grote probleem bij hersenziekten is dat medicijnen op geen enkele manier te testen waren. De geschiedenis telt tal van ethisch onverantwoorde experimenten waarin mensen als proefkonijn werden gebruikt. In de farmacologie is het testen op proefdieren de regel, maar omdat niemand kon vertellen of een muis schizofreen is of niet, laat staan schizofrenie bij muizen kon veroorzaken, was het ontwikkelen van een medicijn voor een hersenziekte een hachelijke onderneming. Nadat in een voorloper van NeuroBasic PharmaPhenomics een methode werd ontwikkeld om muizen exact hetzelfde genetische defect toe te brengen als dat in mensen bijvoorbeeld epilepsie veroorzaakt, pakte PharmaPhenomics de draad op om op een intelligente manier, met een minimum aan proefdieren, medicijnen te ontwerpen en te testen die rechtstreeks aangrijpen op de gevolgen van zo’n genetisch defect.

Kennislink hersenziekten NeuroBasic cover ENIk schreef zelf mee (onder andere aan de infographic en introductie). De andere teksten werden geschreven door Joost van der Gevel, Elles Lalieu en Rineke Voogt. Het boek werd in opdracht van Topsector Life Sciences & Health in twee talen geproduceerd door Nemo Kennislink:

Nemo Kennislink | hersenziekten

Lees de Nederlandse uitgave: