Kennislink diabetes DCTI cover NL

Op weg naar genezing van diabetes type 1 – DCTI

Bij Nemo Kennislink verschenen: “Op weg naar genezing van diabetes type 1” van het Diabetes Cell Therapy Initiative. Voor deze uitgave deed ik de hoofd/eindredactie.

redactie René Rector, Sciencestories.nl

Kennislink diabetes DCTI Spread Eilandjes transplanteren
Spread “Eilandjes transplanteren”

Diabetes (suikerziekte) staat bekend als sluipmoordenaar, omdat een te hoge bloedsuiker op den duur leidt tot complicaties. Bij patiënten met diabetes type 1 is de bloedsuikerspiegel soms moeilijk te reguleren. Oorzaak: de cellen die insuline produceren zijn defect. Tot nu toe zijn patiënten aangewezen op het spuiten van insuline. Pas als dat echt niet werkt, wordt transplantatie overwogen. Binnen DCTI is gezocht naar verbetering en alternatieven.

Diabetes

Er bestaan twee vormen van suikerziekte. Bij diabetes type 1 valt het eigen afweersysteem de eilandjes in de alvleesklier aan. Die raken daarbij zo sterk beschadigd dat ze geen insuline meer produceren. Glucose kan dan niet meer door de cellen worden opgenomen en blijft achter in het bloed. Als dat chronisch gebeurt, kan dat leiden tot complicaties als blindheid, nierfalen, hartklachten en amputaties. Type 2 is een heel ander verhaal: dat is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam langzaam ongevoelig wordt voor insuline, wat onbehandeld tot dezelfde problemen kan leiden.

Kennislink diabetes DCTI Spread DCTI in vogelvlucht
Spread “DCTI in vogelvlucht”

In Nederland leven ongeveer één miljoen mensen met diabetes. Daarvan zijn er 900.000 met type 2 en 100.000 met type 1. Toch is binnen DCTI gekozen om onderzoek te doen naar nieuwe behandelingen voor type 1. Projectleider Eelco de Koning legt uit waarom: “De glucoseregulatie bij diabetes type 1 is in het algemeen gecompliceerder dan bij diabetes type 2. Patiënten moeten meteen insuline gaan spuiten, terwijl er bij type 2 eerst iets gedaan kan worden met het dieet of met tabletten.”

Alternatieve behandelmethoden

Maar alternatieven voor insuline zijn schaars. De alvleesklier, waar het lichaam insuline produceert, laat zich niet makkelijk transplanteren. Sowieso zijn donoren schaars, maar bij alvleesklieren treden na transplantatie dikwijls complicaties op. DCTI zocht naar alternatieven. Bijvoorbeeld: het beter kunnen transplanteren van de alvleesklier, het optimaliseren van hettransplanteren van eilandjes van Langerhans en het opkweken van bètacellen in de eilandjes.

Insuline wordt gemaakt in bètacellen in de eilandjes van Langerhans. Die bètacellen laten zich niet makkelijk kweken. Toch boekte DCTI voorzichtige successen, zowel bij het vinden van donormateriaal dat moet worden opgekweekt tot bètacellen, als voor het transplanteren van opgekweekt celmateriaal naar bijvoorbeeld onderhuids. Op die manier krijgen diabetologen meer mogelijkheden om diabetes type 1 te behandelen.Kennislink diabetes DCTI cover EN

Ik schreef zelf mee (onder andere aan de infographic). De andere teksten werden geschreven door Elles Lalieu en Rineke Voogt. Het boek werd in opdracht van Topsector Life Sciences & Health in twee talen geproduceerd door NEMO Kennislink:

Nemo-Kennislink | diabetes

Lees de Nederlandse uitgave hier: