Kennislink bioimaging Cyttron cover NL

Bioimaging(technologie) voor een betere diagnostiek – Cyttron II

Bij Nemo Kennislink verschenen: “Bioimagingtechnologie voor een betere diagnostiek” van onderzoeksconsortium Cyttron II. Voor deze uitgave deed ik de hoofd/eindredactie en schreef ik mee.

redactie René Rector, Sciencestories.nl

Kennislink bioimaging Cyttron Spread Cyttron II in vogelvlucht
Spread “Cyttron II in vogelvlucht”

De oorzaak van ziektes ligt vaak op moleculair niveau. Kunnen inzoomen op verschillende structuren – moleculen, celorganellen, cellen, weefsels en organen – helpt enorm bij het stellen van een diagnose. Het probleem: zo’n megazoomer bestaat niet. Maar beter kijken… dat kan wel.

Elektronenmicroscoop

Cyttron II zocht en vond nieuwe manieren om juist op de kleinste schaal biomaterialen zichtbaar te maken. Zo werden de eerste stappen gezet om röntgendiffractie (de techniek waarmee de structuur van DNA werd ontrafeld) ook voor kleinere moleculen toepasbaar te maken. Iets groter ontwikkelden wetenschappers van Cyttron II een techniek waarmee je met een elektronenmicroscoop naar celmateriaal kunt kijken. Bioimaging op die schaal is een uitdaging: veel biostructuren gaan namelijk kapot als je ze met elektronen beschiet – precies dat wat je doet met een elektronenmicroscoop.

Het boekje start, net als de andere boekjes over de LSH-FES-consortia met een infographic van mijn hand van de diverse onderzoekslijnen die Cyttron II heeft gevolgd. Dat loopt uiteen van elektronenmiscroscopie tot het construeren van 3D-beelden van celonderdelen.

Problemen met bioimaging

Kennislink bioimaging Cyttron Spread Cellen in 3D
Spread “Cellen in 3D”

De problemen als je biomateriaal in beeld wilt brengen, zijn erg divers en dat zie je terug aan de gevonden oplossingen. Soms zijn ze technologisch van aard – zoals bij het digitaal kunnen scannen van celcoupes – maar technisch oplossen zonder kennis van de biologie gaat niet. Soms zijn ze menselijk van aard, zoals in mijn eigen bijdrage.

Ik schreef voor Cyttron II zelf het verhaal over de speurtocht naar een manier om beelden van verschillende microscopen aan elkaar te verbinden. Na een techniek voor bioimaging te hebben verkend die net zo werkt als gezichtsherkenning, gooiden de onderzoekers het over een heel andere boeg. Kennislink bioimaging Cyttron cover ENGebruiksvriendelijkheid kwam daarmee in het centrum van hun onderzoek te staan.

De andere teksten werden geschreven door Joost van der Gevel, Elles Lalieu en Rineke Voogt. Het boek werd in opdracht van Topsector Life Sciences & Health in twee talen geproduceerd door NEMO Kennislink:

Nemo Kennislink

Lees de Nederlandse uitgave: