Voorbereiding op een goede scriptie

Je scriptie is de kroon op je studie. Eindelijk kun je gaan onderzoek wat je altijd al wilde weten. Dacht je. Maar intussen…

… heb je je droomonderzoek doodgecheckt: over jouw ideale onderwerp blijken al vijf bibliotheken volgeschreven te zijn.

… kom je erachter dat je vijf jaar geleden de verkeerde studie hebt gekozen.

… loop je voor je gevoel mijlenver achter op klasgenoten.

… heb je geen idee waar je magnum opus over moet gaan. Niets dat jij kunt onderzoeken lijkt de moeite waard. Het kan toch niet zo zijn dat als jij het kunt onderzoeken, het dan echt boeiend kan zijn?

Wat interesseert jou?

Een veelgemaakte fout is dat je aan de slag gaat met een onderwerp dat je niet echt interesseert, of met een onderzoek dat eigenlijk niet uitvoerbaar is in de tijd die je ervoor hebt.

Lees je in op een onderwerp. Doe een zoekopdracht in Pubmed, Google scholar of waar je dan ook goede ervaringen mee hebt. Kijk wat er al is verschenen over jouw onderwerp, en of je gaten ziet in wat je erover leest. Het belangrijkste is hier: interesseert het onderwerp je echt.

Dat geldt natuurlijk ook als je niet de vrije keuze hebt. Afstuderen gaat soms in opdracht (waarbij het de uitdaging is om aspecten te vinden aan het onderwerp die jij persoonlijk ook interessant vindt) en soms in afstudeerklassen (waardoor het thema al bepaald is). In beide gevallen geldt dat er nog wel wat schuifruimte is om de interessante insteek te vinden.

Probeer je vrienden en familie eens uit. Vertel ze wat je van plan bent en let op hun reactie. Vaak is de reactie het meest betrouwbaar van mensen die een beetje afstand hebben, maar niet te veel. Vinden ze het onderwerp niet bij je passen, bedenk dan eens hoe dat komt. En vraag daarnaar. Als je je laat overtuigen, heb je hooguit een paar uur besteed aan het lezen van artikelen. Dat is te overzien, zeker als je het vergelijkt met erachter komen dat het onderwerp je niets interesseert tijdens de dataverzameling.

Meestal heb je in deze fase nog niet het gevoel hulp nodig te hebben. Maar het kàn wel: we gaan dan samen bezien wat je ècht interesseert, en waarom je ook weer was begonnen aan de studie die je nu wilt afronden.

Hierna: het kiezen van een onderwerp

Of ga direct naar: aanmelden

Dit stroomdiagram wijst je stap voor stap op de belangrijkste valkuilen bij het schrijven van een scriptie.
Dit stroomdiagram wijst je stap voor stap op de belangrijkste valkuilen bij het schrijven van een scriptie.

Sciencestories is er voor iedereen die een verhaal over wetenschap of studeren heeft. Een afstudeerscriptie, een persbericht of een prachtig onderzoek.