Dataverzameling en analyse

Eindelijk aan het werk. Maar niet voordat…

… Je een goede methode hebt uitgedokterd om je onderzoeksvragen te beantwoorden.

… Je naarstig in je tweedejaarssyllabus nagaat hoe je ook weer een enquête opstelt.

… Je acute faalangst krijgt bij het idee dat je straks CEO’s moet interviewen die 250.000 euro per jaar verdienen. Dat wordt een dure mislukking, als je dichtklapt.

Je data verzamelen en analyseren valt uiteen in twee delen. Allereerst verzamel je je data, daarna analyseer je die. Grosso modo gelden bij de handarbeid van je scriptie drie hoofdregels:

  1. Bereid je goed voor…
  2. …en begín dan (in de wetenschap dat het in het begin wat stroef gaat). Als je je goed hebt voorbereid, moet ooit dat eerste mailtje de deur uit, dat eerste interview gehouden, de eerste test van het experiment uitgevoerd.
  3. Analyse kost driemaal zoveel tijd dan je vooraf denkt.

Hier help ik in de voorbereiding, of wanneer het echt helemaal vastloopt. Bijvoorbeeld door feedback te geven op door jou ontwikkelde vragenlijsten of je opzet, door interviewtraing of door samen met je te onderzoeken waar het spaak loopt. Of door je over het moeilijke punt heen te helpen wanneer je wel alle data hebt verzameld, maar geen idee hebt waar te beginnen met de analyse.

Hierna:

Je scriptie schrijven

Dit stroomdiagram wijst je stap voor stap op de belangrijkste valkuilen bij het schrijven van een scriptie.
Dit stroomdiagram wijst je stap voor stap op de belangrijkste valkuilen bij het schrijven van een scriptie.

Sciencestories is er voor iedereen die een verhaal over wetenschap of studeren heeft. Een afstudeerscriptie, een persbericht of een prachtig onderzoek.